Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.

Jaana

Pepita

Aatu

Nuppu, Turbo ja Nasta

Nasta ja Nuppu

ESITTELY

Jaatalli on toiminut vireänä ratsastuskouluna vuodesta 1999. Maatila remontoitiin hevosten käyttöön vuonna 1998, jolloin Jaana Teräsaho-Harainen ja Aatu Harainen ostivat tilan. Jaatalli sijaitsee n. 20 km Hämeenlinnan keskustasta.

Jaatallilla harrastetaan Working Equitation -lajia (WE). Jaana on erikoistunut barokkirotuihin (knabstrup, lusitano, PRE). Suomenhevoset ja varsojen koulutus ratsuksi on edelleen lähellä sydäntä.

Jaana

Olen syntynyt v. 1968 Helsingissä täysin tavalliseen perheeseen ja kerrostaloon kaupunkimaisemaan ja lähimmät hevoset olivat naapurissa EKK:n hevospotilaat, mutta mukavilla ja järkevillä vanhemmilla varustettuna sain viettää nuoruuteni, kaiken koulun ulkopuolella olevan ajan Sipoossa Eriksnäsin kartanolla. Aki ja Meibi Ylänne antoivat vastuullisia tehtäviä tallin ja ihmisten parissa sekä kilpahevosten hoitajana. Hoidin yksityisiä hevosia, joilla myös ratsastin ratsastuskoulutuntien lisäksi! Otin tosissani hevostenhoidon ja ratsastuksen ja talletin itseeni kaiken tiedon ja käytännöntaidon, mitä ammattilaisilta näin ja koin!
Kirjoitettuani ylioppilaaksi muutin Saksaan töihin Gestut Halloh -valmennustilalle. Avartavaa oli kokea nuorten hevosten koulutus ja kilpahevosten valmennus siellä.
Seuraavana vuonna Suomessa muutin töihin Espoon Nuuksioon Stall Eqvuusiin! Paljon kokemusta ja elämäniloa toi omistajan huolettomuus, kenttäratsastusharjoitteet, elämänilo sekä rohkea ylpeys omista hevosista koulutustasosta riippumatta! Espoossa asuessani opiskelin mainospiirtäjäksi, koska luulin, että pitää mukamas tehdä jotain muitakin töitä kuin hevosia! Mainostoimistossa vuodet työskennellessäni ratsastin ja pidin tunteja kaiken vapaa-ajan.
Tutustuttuani hevoskaupan yhteydessä Nina ja Stig Wingvistiin, vaihdoin mainostoimistotyön tallityöhön, ratsastamiseen ja tuntienpitoon! Muutin Espoon asunnostani Tuusulaan tallille. Uuden ratsastuskoulun alusta lähtien sain toimia itsenäisesti ja sain ideoida ja suunnitella mukana paljon. Luottavaiset työnantajat tekivät opettamisesta ja asiakkaiden kanssa toimimisesta mukavaa, sillä ennen olin opettanut vain pienryhmiä omilla hevosillaan. Omat este- ja kenttäratsastusharjoitteet saivat lisäkseen tehokasta kouluratsastusvalmennusta ulkomaisten valmentajien johdolla.
Tuusulasta muutin kesäisin opetushevosten kanssa Hämeeseen, Suontaan kartanoon, leirejä opettamaan. Jäin kartanolle töihin muutaman kesän jälkeen ja tapasin kartanon lantalasta myös mieheni Aatun (rakennusmiesporukassa, joka lantalat rakensi). Kartanolla oli puoliverikasvatusta, hienoja tammoja ja varsapihatto, sekä myöhemmin connemarakasvatusta ja omalla oriilla siitostoimintaa. Työskentelin navetassa myös lypsämässä ja lehmienhoidossa. Hassuja eläimiä.
Aloimme etsiä omaa maatilaa, jossa voisin tehdä ratsastuskoulutoimintaa...sillä olen omien näkemysteni vahva toteuttaja ja toimiva ratsastuskoulu oli tavoitteeni. Ostimme pankin avustuksella 10 hehtaarin maatilan Lepaalta keväällä 1998. Kymmenen vuotta tyhjillään ollut tila muuttui meidän kodiksi ja valtavalla työmäärällä, vanhaa remontoimalla, hevostilaksi! Mukana Tuusulan vuosilta olivat hevoset Dines ja Eleganthol. Suomenhevosruuna Eka-Pisto ja ponit Pip ja Puri ostettiin aloittamaan ratsastuskoulutoiminta. Kiitos ystävilleni, jotka antoivat kaiken apunsa, jotta pyöriminen saatiin alkuun!
Mainostamatta missään, sana kulki ja ryhmiä tuli lisää kokoajan, joten hevosia oli hankittava paljon lisää. Olen ostanut lähes kaikki suhteiden kautta tunnetuista kodeista, sillä on helpompi työskennellä niiden kanssa, kun tietää, miten ne ovat ennen eläneet.
Harrastan ratsastusta...valmennustunneillakin käynti on ihanaa ja kilpailisin, jos suinkin voisin ilman järkyttäviä valmisteluja poistua viikonlopuksi kotoa.
Olen aina ratsastanut nuoria hevosia ja niiden kouluttaminen niin pitkälle kuin mahdollista on mieluisin ratsastuksellinen asia mielestäni.
Ratsastuskoulutoiminnan pitäminen laadukkaana on asia, mistä en tingi koskaan!
Ainoa asia, joka on saanut minut käyttämään ulkopuolista työvoimaa, on ihana rakas -03 syntynyt tyttäreni Pepita! Muuten tekisin kaiken mielellään itse...! Ja järkeä päähäni puhuu rakas Ursulamummo, joka on läheinen minulle vuodesta 1984!

Kiitän kaikkia työnantajia vuosien varrella, jotka ovat koulineet minusta korkeakoulutetun ratsastuskouluyrittäjän! Elämä opettaa!

Jaanan ajatuksia

Hevoseni pidän miellyttävinä hoitaa ja ratsastaa:

  • Tarhaamalla isolle alueelle kaikki samaan ja ne liikkuvat ja leikkivät koko päivän keskenään.
  • Ruokinnan- ja sairaudenhoidot hoitaa aina vain osaava henkilökunta.
  • Oppilaat hoitavat harjauksen ja varustamisen itse ja vakioratsastajilla on vakiohevoset aina. Niin hevoset oppivat tuntemaan ihmiset, jotka toimivat niiden kanssa.
  • Opettamalla ratsastajia havainnoimaan tuntemuksia hevosen tavasta liikkua terveellisesti oikein.
  • Sopivat varusteet hevosilla!!!
  • Tallitiloissa liikutaan ja toimitaan ohjeiden mukaan, jottei aiheudu vaaratilanteita!
  • Opettamalla ratsastajille kykyä seurata hevosen eleitä ja toimintatapoja.

Rauhallinen puhetapa ja hengitys on tärkeä!